Празник с ухание на роза

В Павел баня започва Празникът на розата и минералната вода

Седмица след Фестивала на розата, който се проведе в град Казанлък, стартира и Празникът на розата и минералната вода в град Павел баня. Избор на Царица роза, Цар на минералната вода, руска фолклорна вечер, 25-годишен юбилей на Представителния фолклорен танцов ансамбъл "Детелини", Павел баня, и гостуващи музиканти от Берлин са само част от акцентите на пъстрия празник.

Проявите започват от тази сряда - 11.06. -, когато за пореден път павелбанци ще изберат своята Царица роза на грандиозен спектакъл с водещ Драгомир Драганов.

Четвъртък - 12.06. - е ден, посветен на гостите на Международния фолклорен фестивал - танцьорите и певците на ансамбъл "Фантазия" от побратимения с Павел баня град Лиски, Воронежка област, Русия. На лятната сцена ще се проведат "Руско утро" и "Руска вечер", а руснаците по традиция идват със серия от изненади за зрителите на фестивала. Читалище "Напред - 1903", гр. Павел баня, ще бъде домакин през този ден на традиционни изложби и представяния на произведения на местни творци.

В петък - 13.06. - ще бъде дадено официално начало на Празника на розата и минералната вода от кмета на общината и новоизбраната Царица роза. По-рано ще започне и дефилето на участниците в Международния фолклорен фестивал по улиците на града, а веселието впоследствие се пренася на лятната сцена.

В съботния ден на 14.06. е време за спорт. На плажния комплекс в Павел баня ще бъде открито "Плувно лято 2014" с много състезания, конкурси, игри и добро настроение. Претендентките за царската корона, участвали в "Избор на Царица роза - Павел баня 2014", ще имат възможност да посочат и Царя на минералната вода.

Привечер на площада в курорта ще се разрази кулинарното шоу "Селски дворове" с представяне на вкусотии от всички населени места на общината. По-късно предстои шествие с песни и танци на участващите състави в празника, както и на всички кукерски колективи. Вечерта е запазена за концерт-спектакъла на ансамбъл "Детелини" - "25 години на сцената".

В неделния ден на 15.06. на розовите масиви около Павел баня ще бъде представен ритуалът "Розобер" с участието на фолклорни състави. По-късно гостите на празника могат да наблюдават розоварене по традиционни и съвременни методи.

На читалище "Напред - 1903" за пръв път ще гостуват млади акордеонисти от Берлин, Германия, които ще изнесат концерт в късния следобед. Празникът на розата и минералната вода ще бъде тържествено закрит с галаконцерт на участниците в Международния фолклорен фестивал и връчване на наградите от кмета на общината.