Местан: Кабинетът няма да падне с вот на недоверие

Дебатите никога не са излишни, дори когато са по повод на вот на недоверие

Дебатите по вота на недоверие бяха необходими и е добре да се проведат. Това заяви на влизане в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БНР.

"Дебатите никога не са излишни, дори когато са по повод на вот на недоверие. Мисля, че имаше нужда от сериозни разисквания на тема финансовата политика на кабинета "Орешарски" и за финансовото състояние на нещата в България. Жалко, ако ГЕРБ оттеглят вота на недоверие. Вече казах, че този кабинет няма да падне с вот на недоверие. Явно е, че започват консултации за насрочване на разумна дата за предсрочни парламентарни избори."

Местан не посочи конкретна дата за провеждането им. Председателят на ДПС поясни: "Има Конституция и Изборен кодекс. От мен не може да чуете предложения, които да влизат в противоречия с българската Конституция. Затова казах, ако е възможно да са през юли, да са през юли. Това беше още едно потвърждение на категоричната ми теза, че мандатоносителят решава. На нас не ни се полага да коментираме окончателните санкции на мандатоносителя."

Според Лютви Местан политическите сили трябва да намерят воля за съгласие: "Персонализирането на тази теза – с коя политическа сила, с кой лидер, нали разбирате, че съгласието затова е съгласие, защото не трябва да изключва априори участниците в политическия процес. Ако сведем политиката до далавера, вкупом непотребни ще станем, затова най-добре е да седнем при държавния глава. Той е естественият медиатор в тази ситуация. Освен за дата за предсрочни избори, да се разберем наистина за няколко приоритета, които да поставим над партийния егоизъм, за да вървят най-сетне нещата в България към по-добро."

На въпрос кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Местан отговори: Отдавна отговорих на този въпрос – Станишев, Местан, Орешарски.