Мъже, не носете мобилния си телефон в джоба на панталоните

Експерти призовават мъжете да не носят мобилните си телефони в джобовете на панталоните, тъй като радиацията от апаратите може да навреди на плодовитостта им, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от британско проучване, цитиран от Дарик радио.

 Авторите му от университета на Ексетър са направили преглед на 10 изследвания, обхванали 1492 мъже. Специалистите са установили, че електромагнитната радиация намалява жизнеспособността и подвижността на сперматозоидите с осем процента.

 Експертите напомнят, че по-голямата част от възрастното население на планетата притежава мобилни телефони, както и че около 14 процента от двойките в богатите страни имат проблеми със създаването на потомство.

 Имайки предвид масовата употреба на мобилни телефони по света, е важно да се изясни потенциалното въздействие на излъчваната от тях електромагнитна радиация, обясняват авторите на настоящото проучване.

 "Резултатите показват, че излагането на електромагнитна радиация при носене на мобилни телефони в джобовете на панталоните влияе негативно върху качеството на семенната течност", казва д-р Фиона Матюс от изследователския екип, като допълва, че са необходими повече проучвания, за да се стигне до окончателни заключения.