Баба и бебе болни от менингит в Пловдив

10 са регистрираните случаи, засега няма опасност от епидемия

Общо 10 са регистрираните случаи на болни от менингит в Инфекциозна клиника от 26 месец май до този момент. Това каза за Plovdivutre.bg д-р Милена Коларова от Регионална здравна инспекция в Пловдив.

При три от случаите е установен менигококов менингит, каза още д-р Коларова. Децата пък страдат от вирусен менингит. Сред малките пациенти има бебе от дом "Майка и дете", което вече е изписано за домашно лечение.

За лечение е настанена и 60-годишна пловдивчанка, при която положението е по-тежко. Останалите пациенти са в добро състояние, а част от тях вече са изписани от клиниката.

В момента не може да се говори за епидемия, успокояват от здравната инспекция. Покачване броят на болните се дължи на настъпващото лято - сезон, който предразполага развитието на вируса.

За периода 30 май – 5 юни в Пловдив са регистрирани 27 случая на чревни инфекции, срещу 29 случая за предходната седмица. Постъпили са и четирима ухапани от кърлеж. 80 пък са случаите на варицела, а 10 на скарлатина. През КАБКИС са преминали  49 клиенти, които са получили пред и след тестово консултиране и са узнали своя ХИВ статус. Това сочи справка на официалния сайт на РЗИ – Пловдив.