В Пазарджик почина жена заради кърлеж

Тя не е забелязала паразита, който я заразил с марсилска треска

Възрастна жена почина от марсилска треска в Пазарджик. Инфекцията се е развила след ухапване от кърлеж, който жената не е забелязала. Преносител на опасното насекомо се оказал домашният любимец на 60-годишната жена, съобщава БНТ.

Когато  потърсила помощ в спешното отделение на болницата в Пазарджик жената, била в шоково състояние. Дежурният инфекционист веднага диагностицирал марсилска треска  със сериозни увреждания на органите.

 „Не знае, че е ухапана, мястото го установихме ние в Спешна помощ, когато беше докарана”, казва Д-р Мария Пишмишева, зав. Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик. „При по-рано поставена диагноза и при по-рано лечение шансовете организмът и ние да се справим с инфекцията са по-големи.”

Нахапаната от кърлежи жена е живяла в пазарджишкия квартал “Запад”.

„Третирането за кърлежи се прави регулярно всяка година”, обясни Тодор Попов, кмет на Пазарджик във връзка с обезпаразитяването на града. „Два пъти е третиран нашият град. Централна градска част три пъти.”

Хората се питат дали въпросните пръскания не са само на хартия. „Тука такова нещо не сме видели, а има доста деца”, оплакват се жителите на града. „Не са взети мерки, не са пръскали, не сме видели разлепени бележки.Оня ден тука намерихме един на едно куче.”

От началото на годината през Инфекциозната клиника на болницата в Пазарджик са минали 23-ма пациенти с марсилска треска след ухапване от кърлежи. Лекарите съветват при ухапване от кърлеж хората да търсят лекарска помощ.