Пак съдят Томов за измами в ЦСКА и Кремиковци

Разпитват Димитър Пенев, Костадинов и Божков като свидетели


Софийски градски съд стартира наново делото срещу главния акционер в ЦСКА Александър Томов за присвояване на средства в особено големи размери от "Кремиковци" и "червения" клуб. Делото започна в края на април, но в последствие бе отлежено за юни.

Като свидетели в съда бяха привикани бизнесменът Васил Божков, който е бивш собственик на ЦСКА, треньор номер 1 на XX век Димитър Пенев и Емил Костадинов.

Първи на разпид в залата влезе Божков. Пред съда той каза, че вече е забравил за детайли около сделката по продажбата на ЦСКА.

След бизнесмена на скамейката застана Димитър Пенев. Той обясни, че по онова време е бил треньор на ЦСКА и разговорите с Томов на съвещанията били предимно на спортна тема. В последствие Димитър Пенев бе избран за член на УС и вече е участвал и на други казуси около управлението на ЦСКА.

Трети бе разпитан Емил Костадинов. По онова време той е бил спортно-технически директор, като основно е отговарял по спортните върпоси на клуба.
През 2011 г. по това дело Томов получи 9-годишна ефективна присъда. След близо 2 години Софийският апелативен съд я отмени и върна делото обратно.

Съдиите Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев се обосноваха с "коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая", посочени от Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС).


Александър Томов продължава да твърди, че е невинен по обвиненията. Установено бе обаче, че той е прехвърлял имоти на металургичния комбинат на трети лица, без това в касата да влезе нито един лев. Очаква се делото отново да се проточи няколко месеца преди магистратите да се произнесат.