Вотът на недоверие прерасна в дебат за здравната система

Новините

11-06-2014, 15:41

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Андреева към ГЕРБ: Управлението ви е срам за гилдията

Вотът на недоверие за фискалната политика на кабинета прерасна в дебат за здравната система. Подеха го Даниела Дариткова и Десислава Атанасова от ГЕРБ, които за пореден път изтъкнаха проблемите в системата.

Дариткова подчерта, че мащабното и безпринципно кадруване е осигурило безкритични ръководители на структурите, информира dnes.bg. По думите й проблемите в сектора са много и той се използва за трупане на политически дивиденти. Несправянето е налице, ЕК каза, че това е един от най-нереформираните сектори, подчерта тя.
Десислава Атанасова заяви, че е добре, че дебатите се предават на живо и след като "няма хляб, да има зрелища". Тя изрази надежда здравният министър Таня Андреева да се върна да работи в сектора, "може и в спешна помощ". Дора Янкова от левицата защити управляващите и посочи, че правителството е направило всичко възможно в следващия планов период във всички мерки и във всички оперативни програми да има средства за здравеопазване.
Здравният министър д-р Таня Андреева напомни, че през 2010 година 1.5 млрд. лева от бюджета на НЗОК бяха прехвърлени в държавния бюджет, от което са загубили лекари и пациенти, а болниците са затънали в дългове. Вашето управление в сектор здравеопазване е срам за гилдията. За година няма нито едно предложение от опозицията, обвини тя ГЕРБ.
Министърът каза, че в края на управлението на тройната коалиция общо задълженията на лечебните заведения – държавни и общински, са били 33 млн. лева, а само за държавните – 13 млн. лв.
2013 година при встъпване в длъжност на правителството на Пламен Орешарски те са надхвърлили 333 млн. лева, съобщи Андреева. По думите й над 8 млн. лева са били отнети от общинските лечебни заведения за субсидиране на такива в труднодостъпни райони, а резултатът е, че са фалирали над 17 общински лечебни заведения, а над 100 души са починали, защото нямат бърз и навременен достъп до медицинска помощ.
Макар че вотът на недоверие е за фискалната политика, до момента освен Таня Андреева се наложи и транспортният министър Данаил Папазов да обяснява, че загубата в железниците намалява, след като бе атакуван за състоянието на БДЖ от предшественика си Ивайло Московски.
В пленарна зала се чуха още обвинения от опозицията за спиране на пенсионната реформа, както и за проблеми на пазара на труда. Парламентът удължи заседанието си до приключване на дебатите по вота на недоверие по предложение на левицата.