Парите за европроектите идват от общинския бюджет

Кметът не се притеснява, че средствата ще бъдат възстановени

Не се предвижда увеличаване на данъци и такси за жителите на Община Стара Загора през следващите години. През 2015 година общината ще има два пъти по-малък дълг, отколкото в началото на мандата. В момента общината изпълнява най-мащабните проекти за града от години насам – водния проект, транспортния и за Регионално депо за отпадъци. Приключени и напълно изплатени са европроектите за Онкодиспансера и Античния форум, съобщи кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора работи по няколко проекта от Оперативна програма „Околна среда“ и ОП„Регионално развитие“, за които европейските средства са спрени. Плащанията по тях, в размер на около 1 млн. лв. ще се извършват от общинския бюджет, но нямаме притеснение, че ще ни бъдат възстановени, коментира кметът. Средствата по фонд Флаг също са замразени и не могат да се вземат кредити, добави той.

В момента приключваме няколко много важни проекта, каза още кметът. Единият е за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които вече завършихме. Другият е „Зелена и достъпна градска среда“ – това са улици и тротоари, плюс градинки и междублокови пространства на стойност около 5 милиона лева.

Пред старт е строителството на Регионално депо за отпадъци. По Транспортния проект получихме авансово 8, 4 млн. лв., с които успешно ще стартираме основните дейности, а за следващата година ще остане разплащането на тролейбусите и телематиката, увери Тодоров.
По думите му, Община Стара Загора се справя, но темата е свързана с националната политика, която се отразява негативно върху гъвкавостта на общината и разпределението на финансовия ресурс. За изпълнението на европроектите затваряме общински пари, докато не си получим финансовия ресурс от програмите, каза старозагорският кмет.

Продължава и работата по Водния проект, за изграждане на канализацията в няколко квартала и колектор, който минава през центъра на града. Живко Тодоров уточни, че по текущите плащания не очаква финансови корекции, защото последващият контрол е минал.

В момента в Стара Загора се строи и нова детска градина, което не се е случвало от близо 30 години.