Бум за стомашни вируси още преди активния сезон

Новините

11-06-2014, 17:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

По 60 души на денонощие с ентероколити в Инфекциозното

Чужденците вече тръгнаха към инфекциозното в Бургас

Бум на заразени със стомашни вируси, отчитат медиците от края на месец май до 8 юни .  Въпреки, че все още курортните комплекси не са пълни с чужденци, а пиковите месеци, когато обикновено се отчита ръст на болните от ентероколити са юли и август, вече кабитените и здравните заведения в региона са препълнени от хора с оплаквания.

Според информация на бургаски медици, голяма част от засегнатите от традиционните за лятото стомашни вируси, всъщност са претоварили организма си с алкохол и храна. Други обаче, сред които и чужденци са станали жертва на вируси.

"Обикновено заболяването преминава с общо неразположение, болки в стомаха и диария. Ако се приема повече вода и болните си почиват активно, без да прекаляват с храна, симптомите изчезват до два дни. Имаме обаче много случаи, в които болестта е преминавала по-леко и пациентите са я пренебрегвали, тогава се стига до усложения", обясниха още гастроетнеролозите.

Според тях при диария, продължаваща повече от седмица, трябва незабавно да се посети лекар.

Миналата година от нежелание да заплащат за лечение, много туристи останаха за стационарно лечение в Бургас, повече от седмица.