Има спад на туристическия поток, потвърдиха туроператори

Превозвачите спират протестите на летището за да не влияят негативно на сезона

Действително има спад в туристопотока в началото на този летен сезон. Това потвърдиха превозвачи и туроператори днес. Разликата спрямо миналата година е минимално, но все пак се усеща, допълниха представителите на бранша.

Една от причините за отлива е свързан с туристите от Украйна и Беларус. Те не са се отказали от нашата страна като дестинация, но ще пристигат по-бавно тази година, заради повечето бюрократични спънки, предвид ситуацията там.

Намалелият поток през най-натовареният за лятото аеропорт - летище Бургас се очаква да се уравновеси до дни. Въпреки това протестиращите от миналата седмица насам превозвачи на туристически фирми от града взеха решение да преустановят стачките. Причината е, че не искат да създават лош имидж точно по време на сезона и действията им да повлияят негативно.

Тяхното недоволство беше свързано с огромните такси за МПС, които концесионерът на инфраструктурата на летището наложи за сезон`2014. Миналата година те са плащали по 80 лева, а сега са им поискали 400 за всеки автобус. Концесионерът от своя страна след преразглеждане на изчисленията, предложи по-нисък налог, но не и миналогодишният.