Ужас! Диви свине се плодят в бургаските гробища

Лисици ровят в пресните гробове и разхвърлят храна от подавки

Хищници нападнаха гробищния парк в Бургас. Диви свине и лисици се плодят върху плочите на мъртвите, алармираха близки на починали. Животните се разхождали необезпокоявани върху гробовете, разказват потресени опечалени, които са шокирани от новите обитатели в района мъртвите. Животните редовно ровили в пресните гробове, някой от тях били изровени и с прокарани дупки, имало и разхвърляна храна от подавки, оставена преди това до паметниците. Мястото на бургаските гробища не е оградено, заради което животните безпрепятствено могат да ровят там, казват еколози.  Според охранителите на гробищния парк най-вероятно става въпрос за лисици, но може дори и вълци или скитащи кучета да са търсили храна. Еко експерти са категорични , че и чакали обикалят необезпокоявано улиците на Бургас. Най-много били засичани от солниците към новия мол в комплекс „Изгрев”, където попада и гробището, в района на Психодиспансера в Бургас. Лисици пък излизали най-честов района на бензиностанция "Лукойл", която се намира  на изхода на Бургас в посока "Слънчев бряг".

Еколозите са силно претеснени и за гнездящите в Атанасовското езеро птици. Там обикаляли чакали, бездомните кучета и котки, които редовно нападали популациите им и нанасяли големи щети. Порове и белки също редовно опустошаватли гнездата. Глутниците чакали от северната част на Атанасовското езеро пък подлежали на контролен отстрел, какъвто обаче не е правен от години.
За популацията на животните в тези райони са информирани Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и различни неправителствени организаци. Популацията на котки също е много завишена в града. Те също нападали гнезда на птици в района на Атанасовско езеро, като намалят популацията на пернати там.