Четири пъти преглеждали арестанта в Созопол преди да умре

Лекарите объркали мозъчен кръвоизлив с пиянство

Нашата проверка показва засега, че полицейски служители нямат вина за смъртта на рибаря Драгомир Николов, съобщиха от областната дирекция на МВР в Бургас. Николов издъхна в събота в Созопол в линейка, която го прибра от ареста. Случаят се проверява и при нас, казва шефът на Спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.
"Каквото и да проверяват, добрият човек си отиде", каза с насълзени очи приятел на починалия. В село Равадиново наричат 39-годишния Драгомир Николов Драго Добряка. Обстоятелствата около смъртта му са доста странни, пише „Труд”. Миналата събота той тръгнал за работа към Приморско. От две години се хванал там да вади риба на талян "Свети Стефан". Работодател му бил Бисер Мандов. Вчера колегите на Драго бяха в морето и "Труд" не ги откри за коментар. Техни близки казаха, че всички те били съсипани от случилото се.
В деня на смъртта си, на изхода от новия град в Созопол до бензиностанцията на разклона, рибарят отнел с колата си предимство на друг автомобил и се блъснал в него. Дошли полицаи и при проверка за алкохол дрегерът отчел в кръвта му 2,30 промила.
"Стъклата от катастрофата още стоят. Ей тук, на това място беше застанал Драго, до колата си", разказа Милчо от Враца. Той станал свидетел на пътното произшествие, когато бил на смяна в автомивката до бензиностанцията. Заради алкохола полицаите задържали Драгомир и го отвели в ареста в Созопол. Според тях там на него му прилошало, той повърнал, оплакал се и униформени извикали лекари от Спешния център да му окажат помощ. Дежурен лекар пристигнал, прегледал арестанта, но не установил нищо тревожно. Тръгнал си бързо, защото го чакал друг спешен случай.
Драгомир продължил да повръща и се наложило спешният лекарски екип да бъде повикан повторно. Медиците този път поставили венозна инжекция на арестанта. Но той продължавал да се оплаквал, че му е лошо. Когато се свил до стената и се разплакал от болка, постовият се обадил за трети път на спешния тел. 112. Този път дошла линейка от Бургас и качила Драгомир, но по пътя към болницата той починал.
"Сигурно при катастрофата си е ударил главата и е починал от мозъчен кръвоизлив. А всички лекари и полицаи през цялото време са си мислели, че е пиян и заради това се държи така", казват негови роднини. Те са неутешими. "Драго беше голям добряк. И на мравката път правеше. Снабдяваше ни с риба, много често и безплатно," говореха в Равадиново. Там рибарят живеел с баща си Петко, който е миньор, с майка си Райна и с брат си Николай.
"Бащата е много зле здравословно, трудно ще преживее загубата на сина си", обясниха местните хора. В неделя близките изпратили Драгомир до гробището. Оттогава майката Райна е в шок. Цялата в черно, тя ходи като насън и обяснява, че е на успокоителни. "Не знам какво е станало. Има следствие, надяваме се то да каже истината за сина ми", повтаря съсипаната майка.
Проверката за случилото се продължава в ОДМВР-Бургас. Тя обхваща периода от подаването на сигнала за пътното произшествие до качването на арестанта в линейката. За случилото се бил уведомен и окръжният прокурор Румяна Славова. Засега е ясно, че преди да бъде отведен в полицейското управление след катастрофата, Драгомир е бил прегледан в поликлиниката в Созопол. Там го обявили за здрав и след това го настанили в следствения арест. Четири пъти са го преглеждали лекари, без да разберат, че има мозъчен кръвоизлив, възмутиха се медици, неангажирани по случая.