И прясната риба, не е съвсем прясна…

Най-големите нарушения и конфискувани количества, които Областната дирекция по безопасност на храните е регистрирала за Добричко, са свързани с предлагането на  охладената риба, съобщи радио Варна.

При извършването на проверка е важно да се удостовери произхода й. Уловът трябва да е от регистриран плавателен съд, а количеството, видът и датата се доказват чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. “Това е гаранция, че рибата е от дълбоки незамърсени води, реализира се до няколко часа от чисти съдове”, коментираха от хранителната инспекция. “Знаем, че има дни, когато пасажът с риба е минал и предлагането е голямо. В този случай количество може да се съхрани, но с придружаващата документация за произход, вид, количество и дата на улова. Замразява се при минус 18 градуса, почистена и със стикер. Срокът е два месеца”, обясни подробно за бранша от Балчик д-р Милена Вичева от агенцията и посочи, че специално за нашия район, тъй като все още няма модерна рибна борса или предприятие, се прави компромис.

От 16 юни до края на август, припомням, гражданите, ко­и­то по­л­з­ват обе­к­ти по Чер­но­мор­с­ка­та иви­ца в До­б­ри­ч­ка об­ласт, мо­гат да по­да­ват си­г­на­ли за не­ре­д­но­с­ти в изнесената приемна на Агенцията по храните в хотел “Добруджа” на курорта Албена.