Правителството забрави за психиатричните клиники

Ниското финансиране и незаинтересоваността на институциите са пречка пред развитието на лечебните заведения

Около 50 000 души годишно преминават през родните психиатрии, но никой не може да каже колко всъщност са хората в страната с психични отклонения. Състоянието на материалната база в повечето от психиатричните болници е критично, а основна причина за това е различното им финансиране спрямо останалите лечебни заведения.

Това съобщиха лекари и пациенти на пресконференция за състоянието на психиатричната помощ у нас.

Лоша материална база в държавните психиатрични болници, липсата на връзка между тях, недобра организация при лечението на психично болните - това са само част от проблемите, които продължават да стоят пред родната психиатрия, съобщава "Дарик".

Ниското финансиране и незаинтересоваността на институциите са основни причини за съществуването на тези проблеми, смята доктор Цветеслава Гълъбова, която е директор на психиатрията в Нови Искър. Тя подчерта, че нейното лечебно заведение плаща по 50 лева на час на Столичния център за спешна медицинска помощ за транспортиране на пациенти с линейки.

Бюджетът на психиатричната болница е 2.3 милиона лева годишно. В нея към момента са настанени за лечение с месеци наред пациенти от Дупница. Това, според специалистите, също е проблем при лечението на психично болните. Те е трябвало да бъдат лекувани на стотици километри от дома, но подобни решения у нас се взимали от съда. Освен различното финансиране на психиатричните болници, липсата на регистър на техните пациенти също затруднява лечението.