Димитър Кацарски: Проектът за лъчетерапевтичния комплекс - пълна каша!

Мисия Пловдив

12-06-2014, 12:44

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Екип на Plovdivutre

Всичко от Автора

Дани Каназирева иска наказание за виновниците

Изключителен обрат претърпя гласуването на общинските съветници за осигуряване на допълнителни 450 000 лева по проектa за изграждането на модерен лъчетерапевтичен комплекс в Комплексен онкологичен център (КОЦ) - Пловдив ЕООД. След около час разгорещени дебати, местният парламент прие предложената точка от кмета Иван Тотев с 37 "за" и 0 "против".

Може ли 5 години да се бави една поръчка заради некомпетентност?, попита Дани Каназирева - председател на "Обединение за Пловдив". Въпросът бе последван от речта на зам.-кмета Димитър Кацарски, който обширно запозна съветниците с проблемите около строежа на клиниката.

Проектът за построяването на така необходимия за лъчетерапия на онкоболните комплекс е бил объркан още по време на управлението на бившия кмет Славчо Атанасов през 2010 година. Това обясни зам.-кметът Кацарски, който още от началото на мандата на местния парламент се опитва да оправи "кашата".

В началото на 2010 година конкурсната процедура е започнала от КОЦ, който няма право да я прави. Тогава е решено какъв ще бъде уредът, но със заложените параметри са нарушени изискванията на Министерството на здравеопазването. Кацарски допълни, че през 2011 година договорът не е бил подписан, а вече е бил избран изпълнител за строителството. Става ясно, че заложеният апарат за проектиране не отговаря на изискванията на МЗ.

Прекратихме договора и започнахме преговори с управляващия орган, посочи Кацарски и уточни, че за оборудването е бил нужен проект, с който да се кандидатства.

Тогава е дошло и решението цялото строителство да се поеме от общината. Друго интересно нещо бе и това, че проектът не е довършен от строителя в най-важната си част - лъчезащита.

Обясненията на Кацарски бяха в отговор на нападките на съветниците, които твърдяха, че тези нови 450 хиляди лева ще натежат на бюджета.

В договора бяха предвидени 390 000 лева, които щяха да бъдат дадени от управляващия орган. В настоящия момент увеличението на строителството с новия уред е 400 000 лева, които ние вече гласувахме. Заради кратките срокове не може да изчакваме тези пари да дойдат от програмата и ги вземаме от бюджета, обясни зам.-кметът.

В крайна сметка стана ясно, че тези 400 000 лева ще бъдат върнати, когато дойдат парите по програмата.

Г-н Кацарски, вие подали ли сте сигнал този, който е отговорен за това и целия му екип да понесат отговорност?, обади се Дани Каназирева. Докато няма ефективно наказание на хората, които се назначават, за да вземат заплати и да вършат безобразия, никога няма да се направят. Държа  да бъде подаден сигнал в Прокуратурата за всички, отговорни за тази каша, допълни тя.

Независимият общински съветник Гиньо Матев пък се съгласи с искането, че трябва да се направи административно разследване и да се потърси виновника за ситуацията с проекта.

Крайният срок за завършване на строителните дейности на центъра е 18 юли тази година.