На почивка в Гърция с кола - задължително с големия талон

Новините

12-06-2014, 16:01

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Резачка за родните шофьори в Гърция - до 9000 лева глоба

Властите препоръчват той да се носи при пътуване с автомобил

Гръцките власти имат право, според европейска директива, да изискват големия талон на автомобила при проверка на пътя, така че хората, които разполагат с него, е добре да го носят при посещение на страната.

Така от МВР коментираха пред "Дневник" появили се в медиите информации за сериозни санкции, налагани на български шофьори при липсата на документа. Според сигналите, ако той не бъде представен, се налага глоба от 1030 евро и се свалят регистрационните номера на автомобила, докато тя бъде платена. Паричната санкция остава 1030 евро, ако се плати в рамките на три дни и се увеличава след всеки ден просрочие.

Изискването на големия талон прави практически невъзможно ходенето в Гърция с коли на лизинг, защото той се задържа от лизингодателя до пълното изплащане на автомобила. Пред същия казус се поставят и хората, които ползват служебни коли и камиони, чиито големи талони стоят при собственика.

Новината за изискването се появи за първи път още през май, но сега стана особено важна заради началото на летните отпуски, през които много българи ходят на море в Гърция. Според изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в началото на седмицата е пристигнал отговор на тяхно запитване до гръцките власти, в което се посочва, че на борда на абсолютно всички превозни средства, влизащи в Гърция, трябва да се намира оригиналът на големия талон, тъй като в него са записани всички данни, свързани с обща маса, размери, натоварване на ос и други.

МВР: Имат право да го искат, нямаме информация да е задължително

Гърците уточнили, че изискването е заложено в европейската директива 1999/37/ЕО и е в сила от 2011 година, но санкции се налагат от 17 април. От МВР потвърдиха, че има такъв текст. В член 5, параграф едно на директивата се казва: "За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация". В този смисъл Гърция има право да го изисква.

Официално в българското МВР няма подадена информация за такова задължително искане. Било получено обаче писмо от асоциацията на лизинговите компании, които се оплаквали, че талонът е искан, основно на превозвачи с товарни автомобили. От МВР поискали конкретни сигнали за такива глоби, но все още няма постъпили такива.

Работна група в МВР вече работи по образец на нов малък талон, в който ще фигурират повечето данни от големия. Всеки които иска документ от новият образец, може да си издаде такъв, уточниха от пресцентъра на МВР. Първите нови талони ще са факт в края на годината. Има риск обаче и те да не вършат работа, тъй като пак ще са вторият, а не първия талон на превозното средство.