Дупничани на протест за джамията, искат да остане паметник на културата

И община Дупница ще излезе на мълчалив протест днес от 11:30 часа, когато в Софийски апелативен съд ще се гледа знаковото дело, което трябва да реши дали настоящото Мюсюлманско изповедание е правоприемник на съществуващото такова по времето на Османската империя.

По инициатива на кмета на града Методи Чимев в началния час на делото – 11:30 часа, ще бъдат окачени български трикольори на Тюрмето, за да се изкаже символичното желание на дупничани да запазят сградата като паметник на културата.

“Тук няма партии, няма политически интереси и не трябва да има. Затова призовавам всички в 11:30 часа да се съберем пред Тюрмето в Дупница и покажем нашата позиция”, заключи Чимев.

От решението на софийските магистрати по този казус зависят още десетки дела, заведени от Мюфтийството за връщане на имоти, и които са замразени, именно докато не стане ясен изходът след днес.

Това ще предопредели и бъдещето на джамията в Дупница дали ще стане паметник на културата, или ще стане собственост на Мюсюлманското вероизповедание.

“Нееднократно съм казвал, че уважавам всеки, който изповядва религията, в която вярва. Но тук говорим за принципни и чисто български неща. Тази сграда е българска, построена върху български манастир, и ще остане българска. Каквото и да реши съдът, действаща джамия няма да има в Дупница. Но аз вярвам в българския съд и зная, че няма да се стигне до неприятно решение”, допълни Чимев.