2000 разгневени скачат на бунт, готови да блокират пътя за Турция

Мисия Бургас

13-06-2014, 11:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Маринка скочиха срещу каменна кариера

Протестът на жителите на Маринка срещу кариерата започва в 5 следобед

Близо 2000 жители на село Маринка ще излязат днес следобед на проест пред кметството. Хората са бесни, заради изграждането на каменна кариера в близост до селището.

„Строежът е законосъобразен, но не е справедлив, защото е близо до селото. Ще развали цялото село с вредни емисии, шум. В близост имаме инвестиционен проект, който е в разрез с изграждането на кариера”, обясни кметът.

Жителите на Маринка са взели решение да проведат митинг - шествие и са готови и на крайни действия - да блокират  международния път през Малко Търново към Истанбул, добави кметът Лъчезар Колев.

Устието на река Маринка, която минава на 500 метра от селото е обявено за защитена територия. В землището на село Маринка се намира и местността "Ченгене скеле", която от 2008 година е част от европейската мрежа Натура 2000. Западно от селото се намира скалното образувание "Зяпналия камък". Настоящите жители на с. Маринка живеят върху земи на цар Борис III, на които са се отглеждали овце и на които царят е ловувал.

Кариерата се намира на около 900м. от първите къщи на селото. Няколко месеца преди подписването на концесията Община Бургас вече има влязъл в сила ОУП за селото, където развитие на селото се предвиджа в областта на селското стопанство, земеделието и туризма. Площта на кариерата попада в земеделска територия и зона със забрана за смяна на статута.