Ще чифтосват животните от Добричкия зоопарк по облекчено

Мисия Добрич

13-06-2014, 12:32

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

Dobrich.Utre

Всичко от Автора

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич ще бъде облекчена процедурата за обновяване на генетичния фонд с промени в правилника на зоопарка, съобщи БТА.

Центърът вече е общинско предприятие, което ограничава възможностите за заменяне на животни чрез договори, тъй като разпореждането с общински движими вещи става само с решение на Общинския съвет, пояснява в доклад до органа на местно самоуправление кметът Детелина Николова. Средствата от бюджета за храна на животните са ограничени, а в зоопарка има в повече 22 обитатели, сред които коне на Пржевалски, цакели, камерунски кози, зубър.

В същото време други животни нямат партньори - ламата, благородният елен, някои видове птици.

Допълнения в правилника, който е обявен за обществено обсъждане, ще дадат възможност колекцията от животни да бъде подобрена чрез заменяне, заемане, даряване, предоставяне на редки и защитени видове. Процедурите ще се осъществяват с договор, сключен от кмета на общината при спазване на разпоредбите от Закона за биологичното разнообразие, предвиждат промените в правилника, които предстои да бъдат приети на заседание на Общинския съвет.