Жега и над 40 градуса през юли и август

Животът

14-06-2014, 10:24

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Времето през юни: много дъжд, гръмотевици и до 36 градуса

Горещо лято, прогнозират синоптици

Жега и температури над 40 градуса ни очакват през юли. Следващият месец ще е по-сух, а живакът ще скочи над нормата, прогнозира синоптикът Симеон Матев от TV-MET.

През повечето дни максималните температури ще са между 32 и 37 градуса. Ще има два горещи периода, в които термометрите ще минат 40 градуса. Първият е в началото на месеца, а вторият - между 15 и 20 юли. Все пак в София не се очаква да бъде надминат абсолютният рекорд от 40,2 градуса, поставен на 5 юли 2000 г.

Количеството на валежите ще е под нормата, ще има интензивни дъждове само на отделни места в страната.

Очаквания на световните метеорологични центрове са, че август също ще е горещ и температурите ще са над нормата, пише Преса. За валежите информацията е колеблива. От утре в страната започват валежи, които ще продължат до края на седмицата.

В неделя и понеделник се очакват температури между 23 и 28 градуса. Във вторник и сряда времето ще е по-топло (25-30 градуса), а валежите ще са по-краткотрайни и дори предобед над по-голямата част от България ще е слънчево. В четвъртък и петък навсякъде ще паднат краткотрайни дъждове, ще има и гръмотевични бури. Повече ще вали в централните части на Дунавската равнина. Заедно с валежите и температурите ще се понижат до 20-25 градуса.

След 21 юни, когато настъпва астрономическото лято, ще започне стабилизиране на времето и през повечето дни ще бъде предимно слънчево и топло. Условия за кратки валежи ще има около 25 и 27 юни.