Радан Кънев: Големият разговор винаги е икономиката

ДПС и "България без цензура" може да се окажат без ресурс за купуване на гласове

Важните промени в България не могат да се случат без единствената сила, която искрено се бори за тях – Реформаторския блок. Това заяви днес говорителят на РБ Радан Кънев в предаването на Григорови в БНТ.

Днес смяната на властта сама по себе си не е повод за радост, категоричен е Кънев. Важно е де се промени моделът, който обслужва мафията чрез управлението.

„На 14 юни хората излязоха на протест заради една личност, която олицетворява този феномен на прогнилата държава. Протестът беше срещу явлението. Този същия човек изглежда днес, остава също толкова близо до властта, медиите му за шести път примерно, променят драстично позицията си, за да съхранят влиянието на задкулсието. Нашата задача е да не позволим това колело да се завърти отново и тези процеси да влияят и на следващото управление. Това е темета на кампанията, която вече започва”, подчерта Кънев.

Големият разговор винаги е икономиката. А БСП абсолютно се провали в това. Ако бяха мръднали поне малко в социалната област, днес едва ли щяха да паднат от власт. Но докато управлява мафията, винаги икономиката ще е губеща, заяви Кънев.

През последните дни има корпоративна война, в която ДПС и "България без цензура" са много набъркани, коментира говорителят на РБ. Една или две от тези формации може да не разполагат с капацитет да купуват гласове. Заради войната между Делян Пеевски и Цветан Василев, станала вече публична и въвлякла държавни институции като полицията, следствието, прокуратурата, резултатите на предстоящите предсрочни избори няма да са същите като на евроизборите, смята Кънев.

Радан Кънев смята, че голямо значение за резултатите от парламентарния вот има това, какъв ще е вътрешният министър в служебния кабинет, за да не допусне купуване на гласове. Според него, разчистването на кочината в енергетиката е основната задача на служебното правителство. За това са нужни смел министър и смел премиер. "Дано не е библиотекар, какъвто беше предишният".

Служебното правителство има много важни задачи - да прекърши купуването на гласове, да разгони брокерите, да осигури правата на хората, които живеят в махалите, както и да премахнат корпоративния вот. Всичко това зависи от смелостта на министъра на вътрешните работи. Другият приоритет на служебния кабинет трябва да бъде подписването на споразумението с ЕС, заяви реформаторът.

Говорителят на РБ посочи също, че има 1.5 млн. души, които не са гласували за евродепутати, но биха участвали на парламентарни. Освен това не малко хора биха гласували за друга партия при нови избори. Според Кънев, при определени изборни резултати е възможно да има реформаторско правителство, което няма как да бъде направено без "Реформаторския блок". В този смисъл не била изключена и коалиция с ГЕРБ.

Кънев подчерта, че блокът не би се радвал, ако се повтори статуквото отпреди година. "Нямаме добри спомени от тяхното управление. Пеевски е запазил присъствието си в правосъдието, влиянието му в медиите е същото. Ако позволим това колело да се завърти отново, не сме направили нищо", обобщи той.

Радан Кънев прогнозира, че ако оставката на правителството е факт във вторник, изборите ще бъдат през последната седмица на септември или първата на октомври. При всички случаи обаче щели да са в ранната есен.