Приморско си иска Урдовиза от държавата

Животът

15-06-2014, 10:08

Снимка:

kmeta.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Няма как да покажем и да развиваме този обект, след като е на територията на МО, казва кметът Димитър Германов

Община Приморско си поиска отново терена заедно с крепостта Урдовиза край Китен. Кметът Димитър Германов поиска съдействие от министъра на културата Петър Стоянович по спорния казус.

”Приморско си има свой туристически потенциал и това го показват обекти като Беглигташ и Урдовиза. Проблемът с историческата крепост нееднокранно беше заявяван пред министри и досега няма решение”, каза по време на дискусия за културното наследство в Бургас кметът Германов. Територията на която е разкрита древната крепост е собственост на държавата и е в активите на Министерството на отбраната. Нужна е добра воля за да бъде предоставена за управление от общината, която е готова да вложи средства за да развива обекта като туристическа атракция. "Приморско инвестира много в туристическа инфрастуктура и археология и е нужна подкрепата на държавата в тази насока”, категоричен е морският градоначалник.

Историците предполагат, че Урдовиза е възникнала през VI в. пр.Хр., а първите заселници били древните гърци. Внушителните крепостни стени обаче са изградени през VI в. сл. Хр. Загадъчната твърдина произвеждала луксозна керамика и просъществувала до ХVII в., когато населението й внезапно я напуска заради жестоки пиратски нападения.  Откритите находки свидетелстват, че тя съществува от времето на траките. Крепостната й стена е достигала до ширина 3 м и имала две кули, а пред портите е бил издълбан дълбок ров. Тези останки съществуват и днес. От двете страни на стената има каменни стълби, които са с по 13 стъпала. Изследователите са категорични, че  няма друга крепост по Черноморието с подобна уникална архитектура и най-вероятно в нея е закодирана дълбока символика.