"Татко и аз" за деня на бащата

Безброй изненади за деца и бащи

Сдружение “Самаряни” ви кани на детски празник “Татко и аз” по повод Деня на бащата. Събитието ще се проведе на 15 юни, от 10.30 до 12.00 часа, в парк “Митрополит Методий Кусев” - “Аязмото”. Скачане с чували, дърпане на въже, бейзбол, творчески работилници са част от забавленията, които сме приготвили за деца и техните родители.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Отбелязва в над 50 страни всяка трета неделя на месец юни. Независимо от културните, религиозни и социални различия, хората, честващи празника, са обединени от желанието този ден да е посветен на важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, по-големият брат - значимите за децата мъжки фигури в семейството играят за развитието им. Доказано е, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата си да имат по-добри приятелства; по-добри резултати в училище; по-висока самооценка; по-пълноценни взаимоотношения с възрастните; по-малко проблеми с поведението; по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – да имат добро самочувствие.

През последната година Сдружение “Самаряни” с помощта на Фондация “Лале” и програма “Вяра в децата и семейството” активно работи в подкрепа на отговорното родителство, като насърчава процеса на припознаване и поставя акцент върху значимата фигура на бащата, играеща ключова роля в детския живот и
развитие.