Poseidon-Kaliakria Cup с рекорден брой участници и атрактивно състезание в Балчик

Състезанието продължава днес с иншорни гонки в Балчишкия залив

След тежкък безветрен офшорен етап от Eforie Nord до Балчик в петък Poseidon-Kaliakria Cup предложи актрактивно и интересно състезание в съботните гонки край Балчик. Международната надпревара, която за първи път обединява българската регата Kaliakria Cup и румънската Poseidon, се провежда между 12-15 юни 2014 в български и румънски води. Организатори на “Poseidon-Kaliakria Cup 2014” са Black Sea Sailing Association и Clubul Nautic Român от румънска страна и Морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс “Kaliakria Resort” от българска.

 Слабият вятър в петък изключително затрудни ветроходците и голяма част от екипажите успяха да акостират на Марина Балчик едва в малките часове на нощта и сутринта. Това обаче само отложи старта на първите гонки в български води за 12:00 ч. на 14 юни.

 С началото на българския етап на регатата в Балчик към участващите лодки се присъединиха още 20 лодки, като по този начин общият брой на участващите екипажи в международната надпревара е повече от 60. В състезанието бяха добавени и още три класа - IRC1, IRC2 и Conrad 25R.

 В събота участие в регата взе и специалният гост-състезател на събитието плувецът Петър Стойчев, който се присъедини към екипажа на яхта Petra-Kaliakria Racing. Световният шампион по плувен маратон сподели, че това е първото му ветроходно състезание и е щастлив от възможността да научи повече за този спорт.

“Много приятно съм изненадан от позитивния дух на регата Poseidon-Kaliakria Cup. Спортът създава връзки и приятелства по целия свят. И тази съвместна българо-румънска регата е доказателство за това”, коментира още най-успешният български плувец.

Други много специални участници в регатата в българския етап на състезанието са и младите ветроходци от школата на Морски клуб Балчик, които всяка година имат възможност да се присъединят към екипажите на лодките и да придобият реален опит в голямо ветроходно състезание.

 “Всички обичаме да плаваме и това ни доставя голямо лично удоволствие. Истинската цел обаче на тази регатата, която организираме за седма поредна година, е да популяризираме ветроходството и сред широката общественост, да провокираме интереса към този красив спор, а една от главните стъпки е именно запалването на децата и младите за него”, коментира Ангел Лингорски, един от главните организатори на регатата от българска страна.

 Той допълни също, че съвместното провеждане на регатата Kaliakria заедно с румънската Poseidon е много добра възможност за българските ветроходци да обменят опит със своите румънски колеги и да развият своите умения в много по-конкурентно и интересно състезание.

 След приключване на двете гонки на 14 юни, в рамките на традиционното Grand Party на Kaliakria Resort, се проведе и награждаването на победителите в общото класиране на съвместната регата (резултатите от първите три дни на състезанието. Списък на финалните победителите от общото класиране ще изпратим по-късно днес).

В неделя състезанията продължават с гонки във водите на Белия град, а след приключване на гонките на Марина Балчик следобяд ще бъде и награждаването в класовете IRC1, IRC2, Rally и Conrad 25 за участниците само в българския етап на регатата (14 и 15 юни).