Сепаратистите в Луганск поеха отговорност за сваления самолет

"На 13 юни наши специалисти по ПВО свалиха Ил-76, който караше военна техника, боеприпаси и подкрепление в нашия тил", заяви Болотов.

Ръководителят на самопровъзгласилата се в Източна Украйна Луганска народна република Валерий Болотов опроверга слуховете, че самолетът Ил-76, свален над летището на Луганск, може да е бил унищожен от украински военни от територията на летището.

На пресконференция днес Болотов каза, че на 9 юни е издал указ, забраняващ полетите над територията на Луганската народна република, но той е бил игнориран, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано от пресслужбата на самопровъгласилата се република заявиха за ИТАР-ТАСС, че не е изключена и версията самолетът да е бил свален от украински военни, че на летището в Луганск от една седмица има престрелки между военни от Лвов и от Днепропетровск и че сваленият самолет е превозвал десантчици от Днепропетровск.

Военнотранспортният самолет бе свален в нощта на 13 срещу 14 юни. Загинаха 49 украински войници. Днес в Украйна е обявен ден на траур.

Болотов съобщи, че през последните два дни сепаратистите са загубили в бойни действия над 100 души - "и цивилни лица, и бойци на опълчението".