11 фактора определят най-стресиращата професия

Вече са ясни най-стресиращите професии за 2014 г. Тяхното практикуване осигурява сблъсък с непредвидими условия, непосредствени опасности и високорискови ситуации. Хората, които се занимават с подобни дейности, за да изкарват прехраната си, трябва определено да притежават голяма доза кураж, става ясно от изследване на CareerCast.com, разглеждащо 11 стресови фактора, пише inews.bg.

 

От данните става ясно, че професията на Ричард Кийуърт, бивш пожарникар, попада на трето място в класацията. Той споделя, че често се шегува, когато говори за естеството на работата си, но стресът, на който са подложени пожарникарите, въобще не е за подценяване.

 

"Всеки пожарникар преминава през щателно психологическо обучение. Въпреки това никой от тях не знае кой ще е денят, в който няма да се върне вкъщи”, казва още Ричард.

 

Единствено войниците (първо място в класацията) и работещите в сферата на военната служба като генерали (второ място), са оценени с по-висока степен на риск от пожарникарската професия. И в трите професии рискът за работниците е очевиден, като те са отговорни както за своята безопасност, така и за безопасността на колегите си.

 

На четвърто място, с подобни рискови фактори, в класацията попада професията пилот на самолет. Пилотите са отговорни за сигурността на стотици пътници всеки ден, а уменията, които притежава, са това, което осигурява безопасността им.

 Пожарникарите днес работят във все по-тясна връзка с полицаите. А полицейската служба заема девето място сред най-стресиращите професии за годината.

 

В класацията попадат и сфери на дейност, при които работното място не е определящ фактор за причинения стрес. Професии, свързани с медиите, както и с PR-a, като репортери (осмо място) или PR специалисти (шесто място), са стресиращи заради кратките крайни срокове за изпълнение на поставените задачи. В това число попадат и организаторите на събития, които заемат пето място.

 Висшите корпоративни мениджъри заемат седмо място в чарта, заради това, че отговарят за управлението на цели компании. Последното място е отредено на таксиметровите шофьори.