Президентът предлага четири дати за предсрочните парламентарни избори

Инатът на политическите партии и определянето на червени линии, води само до загуба на рейтинг

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи четири дати за предсрочните парламентарни избори през есента. Това ще стане по време на закритото извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, пише "Стандарт". Коментираните дати за предсрочния вот са неделите от 21 септември до 12 октомври.

Лидерите на парламентарно представените партии, вътрешният министър Цветлин Йовчев, военният министър Ангел Найденов, шефовете на разузнавателните служби ще пристигнат на "Дондуков" 2 утре в 9 часа.

Шефът на комисията по отбрана и депутат от ДПС Янко Янков отбеляза, че всичко зависи от алтернативата, която ще предложат основните участници в КСНС. "Ако алтернативата е на база политически консенсус, то правителството няма нужда от дълъг живот", каза Янков.

Пред БНР Янков заяви: "Инатът на политическите партии и определянето на червени линии, граници и т.н. води единствено и само до това самите партии да губят рейтинг, да се свиват и дори някои от тях да изчезват от политическото пространство". И предупреди, че страната ни "има нужда от изключително устойчива политическа среда". "Ако това не го разберат политическите партии, България я чакат много тежки дни", каза Янков.

Бюджетът за 2015 г. и споразумението за партньорство с ЕК са двете важни теми, според които трябва да се подреди и датата за вота, категорични са и от БСП, и от ДПС.