Частна болница заплашва лекар, разкрил измамна схема

Точат милиони от Здравната каса с "мъртви доктори"

Болници с мъртви души точат Здравната каса. Това заяви д-р Димитър Шишков, шеф на Урологичното отделение в МБАЛ "Пловдив" и председател на "България на гражданите" в града. Доктори дават дипломите си, за да се разкриват лечебни заведения в Пловдив, докато специалистите по същото време работят в чужбина. При разкриването на подобна схема в частна болница Шишков е получил заплаха по телефона. Той отказа да каже името на лечебното заведение, но е ясно, че то е в Пловдив и е частно. Става въпрос за анестезиолог, предоставил дипломата си за разкриване на отделение, докато същият работи в Германия, заяви лекарят. При проверки от Здравната каса се оказало, че няма проблем, защото документите били изрядни. Системата е корумпирана, партийни централи искат да имат болници, за да забогатяват, коментира Шишков.

Лекарите - дарители на дипломи вземат на месец между 500 и 900 лева за услугата. 45 болници в Пловдив имат договори със Здравната каса, припомни Шишков. По негова информация частна клиника с 90 легла получава на месец по клинични пътеки 8 млн.лева, друга държавна с 650 легла е взела 17 млн. лева. Нямам против частните лечебни заведения, напротив, но защо в тях не се приемат спешни пациенти, например, коментира шефът на Урологичното отделение в бившата Окръжна. Как така всеки месец се отчитат пациенти, които не са минали през там? И защо при всяка смяна на правителство има много желаещи за директори на болници?, риторично попита д-р Шишков.

Според него Пловдив се нуждае от не повече от 5 лечебни заведения, а не от 45, Асеновград от 1-2, не от 10, докато има райони в страната без болници.

От началото на годината нито една болница не е получила на 100% парите по клинични пътеки. Прогнозата на лекаря е, че в края на август, началото на септември Касата ще обяви, че няма да може да изплаща сумите. Спешната реформа в здравеопазването трябва да започне с отмяна на клиничните пътеки, заяви д-р Димитър Шишков.