Дъжд проби кубетата на "Св. Александър Невски"

Проливните дъждове в столицата в края на миналия месец са пробили кубетата на храм-паметника "Св. Александър Невски". Така в олтарното пространство между централния и южния Свети престол е тръгнал сериозен теч, предаде БГНЕС.
За щастие водата не е засегнала стенописите в храма, обясни Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на катедралата. Владиката, който се грижи са най-голямата ни черква вече пета година, успял да реагира много бързо. След направен оглед на покрива той бил закърпен от опитен майстор. Средствата са осигурени чрез дарение.
Случаят поставя за пореден път нуждата от спешен ремонт на най-знаковия ни храм. Обновяването му обаче не може да започне, докато няма акт за собственост. По време на правителството на Бойко Борисов имаше предложение държавата да сложи ръка на катедралата и да я обнови със средства от бюджета и ЕС, а след това да я дари на църквата. Митрополитите тогава отхвърлиха тази възможност. Те предприеха стъпки за издаването на нотариален акт в полза на синода. Уплашиха се обаче от високите държавни такси, след като се оказа, че трябва да платят 4 млн. лв.