Нов метод бори плешивостта

Новините

16-06-2014, 12:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Учените "карат" космите на скалпа да започнат да растат отново

Учените смятат, че са открили начин да спасят света от плешивостта, като "накарат" космите на скалпа да започнат да растат отново. Изследователи от училището по медицина "Перелман" към Университета на Пенсилвания откриват метод, с чиято помощ да превърнат зрелите клетки в епителни стволови клетки.

Екипът учени започва своите изследвания с човешки кожни клетки, които впоследствие превръщат в индуцирани плурипотентни стволови клетки, които имат способността да се променят във всякакъв друг вид клетки на организма, пише dnes.bg

По време на следващия етап от проучването изследователите преобразуват тези клетки в епителни стволови клетки, които обикновено се намират в космените фоликули.

Други екипи са работили и преди в тази насока, но те са се опитали да превърнат индуцираните плурипотентни стволови клетки в кератиноцити. Учените от Пенсилванския университет демонстрират как с внимателно контролиране на времето за растеж на получените клетки, те могат да „накарат“ индуцираните плурипотентни стволови клетки да генерират голям брой епителни стволови клетки.

В проучването екипът експерти успява да превърне 25% от клетките в епителни за период от 18 дни.