Държавата е във финансов колапс, ето ги доказателствата

Реформаторският блок иска незабавна оставка и избори през есента

Държавата е фалирала, трябват незабавна оставка и избори, заявиха от Реформаторския блок в Пловдив. Пепа Деведжиева от ДСБ показа цифри от изпълнението на бюджета на страната за първото тримесечие на годината. Според официалните данни разходите към март т.г. нарастват със 133.3 млн. лева спрямо същия период за 2013-та. Дефицитът на държавния бюджет е скочил с 27.4 на сто, което е 153.2 млн. лева. Относителното изоставане на изпълнението на бюджетните приходи и помощи спрямо 2013 е с 1.7 пункта или с 327 млн. лева.

За първи път след 2010 година общите постъпления в държавния бюджет за първите три месеца са с 80 млн. лева /или около 2 на сто/ по-малко от предходната година. Постъпленията от ДДС са по-малко със 172 млн. лева от тези през 2013. Причините за срива, според Реформаторския блок, са: натрупаната дефлация, която е 2.4 на сто, спадът на крайното потребление и вътрешната политическа нестабилност, която действа върху инвестициите.

БДЖ е пред фалит, а дълговете на НЕК продължават да растат и са между 1 и 2 млрд.евро, каза Пепа Деведжиева. Сривът на държавни компании ще доведе до риск за кредитния рейтинг на страната, коментират местните политици.

Реформаторският блок е за незабавни избори, което според тях реално може да се случи в края на септември, началото на октомври.