Еврокомисията ще подкрепи "Южен поток" след отстраняване на нарушенията

Междувременно на пресконференция шефът на „Газпром" Алексей Милер заяви, че изграждането на газопровода „Южен поток" продължава по план

Еврокомисията е готова да подкрепи проекта „Южен поток", ако бъдат отстранени нарушенията на Tретия енергиен пакет на ЕС.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на брифинг във Виена след провалените газови преговори между Русия и Украйна, които Йотингер посредничи.

В момента проектът нарушава европейското законодателство. Ако нарушенията бъдат премахнати, ние можем да го подкрепим, уточнява Йотингер.

Брюксел иска от Русия да преразгледа двустранните договори, подписани със страните транзитьори в „Южен поток".

Според ЕК третият енергопакет - забраняващ едновременно добиване, транспортиране и реализацията на газа от една компания - ще позволи насърчаване на конкуренцията. От "Газпром" обаче го смятат за дискриминиращ руския газов холдинг на европейските пазари.

Въпросът е двоен, от една страна е практически, от друга е въпрос на европейското право, изтъква още Йотингер.

Междувременно на пресконференция шефът на „Газпром" Алексей Милер заяви, че изграждането на газопровода „Южен поток" продължава по план. Към момента строим по график и през декември 2015 година първите доставки от газ по газопровода ще пристигнат в България, подчерта Милер.