"Газпром" изпълни заканата си към Украйна

Ултиматумът към Киев изтече и руският доставчик обяви, че намалява доставките на синьо гориво

"Газпром" обяви, че е намалил доставките на газ към Украйна, след като днес изтече ултиматумът към Киев за погасяване на задълженията към руския енергиен доставчик.

Газовият монополист заплаши, че ще прекъсне доставките, което може да наруши снабдяването със синьото гориво на редица европейски държави, включително България, информира Нова ТВ, цитирайки руските медии.

По-късно от "Газпром" обявиха, че са намалили газовите доставки за Украйна, но тези към европейските потребители се извършват в пълен обем.

Компанията съобщи още, че официално преминава към система на авансово плащане на доставяното гориво. Оттам уточниха, че вече три пъти са отлагали въвеждането на този тип разплащане, но повече не са склонни да изчакват, а задълженията на Киев възлизат на близо 4,5 милиарда долара.

Газовият доставчик е внесъл срещу украинската държавна компания "Нафтогаз" иск за тази сума. Той е отправен към Международния арбитраж в Стокхолм.

Последният кръг от преговорите за преодоляване на газовия спор в Киев, с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, шефа на "Газпром" Алексей Милер и украинския премиер Арсений Яценюк, приключиха късно снощи с неуспех. Според Европейската комисия все още е възможно постигането на споразумение за руските доставки на газ за Украйна.

Какви ще са по-нататъшните действия на Русия по газовия дълг на Украйна, ще бъде решено днес след доклад на шефа на "Газпром" пред президента Владимир Путин.