Новите правила за заемите не ги поевтиниха

Няколко банки не изчакаха 23 юли, когато новите правила за ипотечните кредити ще влязат в сила, и вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване. Това е станало още през май, съобщиха вчера от консултантската компания “Кредит център”, пише trud.bg.

 Проверка на “Труд” показа, че става дума за четири банки. При тях има леко увеличение на лихвата в сравнение с аналогични продукти досега, но общата цена на кредита се запазва, като в някои случаи леко се понижава.

 “Това е добър знак за пазара и показва, че тенденцията на плавно намаление на лихвите продължава”, коментира изпълнителният директор на “Кредит център” Тихомир Тошев.

 С промените в Закона за потребителския кредит банките бяха задължени да предлагат и заеми, при които продажбата на ипотекирания имот е достатъчна за погасяване на целия кредит. Такива продукти обаче все още няма на пазара. “Подобни продукти предизвикват интерес и очакване. Но аз смятам, че когато се появят, ще има разочарование, защото е много вероятно те да покриват по-малък процент финансиране за покупката на имот и като цяло ще са малко по-скъпи”, прогнозира Тошев.

 За разлика от банките фирмите за бързи кредити не бързат. Промените в закона ги задължиха да сложат таван на годишното оскъпяване малко над 50%. Такива продукти обаче все още няма. Според Тошев е твърде вероятно в този род продукти да се появят редица уловки за клиентите, тъй като промените бяха направени набързо и в закона са отворени доста “вратички”.

 При изтеглените през май ипотечни кредити отново преобладаващата валута е левът, само една четвърт от заемите са в евро. В столицата евровите ипотечни кредити са 36% от общия брой.