Добрич вече дава на страната електроенергия от биомаса

Мисия Добрич

17-06-2014, 10:04

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Инсталираната мощност е около 800 киловата на час

От няколко дни инсталацията за производство на електроенергия от биомаса на „Атанасов груп" бе присъединена към електропреносната мрежа на страната. Това съобщи в ефира на радио „Добруджа" управителят на фирмата Атанас Атанасов.

Идеята за производство на ток от биогаз е от 2012 година. Целта е да развиваме дейностите в земеделската ни фирма, чрез увеличаване на рентабилността от единица площ, обясни Атанасов. Суровината за добиване на биогаза е зелена маса, предимно от специални за целта хибриди – царевични хибриди и сорго. Суровината се депонирана на специално построени за това силажни ями, от където се зарежда инсталацията.
Вторият етап от бизнес-плана е да се създаде отчистваща инсталация, с което да се получава моторно гориво с високосъдържание на метан. Това вероятно ще се случи след година-две, смята бизнесменът. Инсталираната мощност е около 800 киловата на час. С тази мощност могат да бъдат покрити нуждите на около 2400 домакинства, обясни Атанасов. Общата стойност на инвестицията до момента е 6,8 млн. лева. Тя включва доставка на машини и съоръжения от Австрия, строителни и монтажни дейности. Инсталацията за производство на биогаз се простира на площ от 15 декара и се намира зад метанстанцията на „Атанасов груп". За инсталацията са разкрити 8 работни места. Отделно има 20 механизатори, които са индиректно вързани с производството на биомаса. Официалното откриване ще бъде на 27 юни.
Атанас Атанасов опроверга твърденията в публичното пространство за продажба на некачествено гориво. Относно санкцията от Държавната агенция по Метрологичен контрол, той обясни, че става дума за периодични проверки на горивата. Най-много обаче се проверяват независимите бензиностанции, умишлено или не – се пропускат големите вериги. В конкретния случай става дума за наличие в дизеловото гориво на малки количества бензин. При специализирания транспорт има няколко клетки за различните видове горива, а при разтоварването се ползват едни и същи горивопроводи на резервоарите. Колкото и да се стараем, попадат малки количества – 1,2 или 3 литра. Уредите за проверка отчитат това, но тук не става въпрос за некачествено гориво, защото при подобни случаи, процедурите са съвсем различни като затваряне на обект, допълни Атанасов.