Запалиха червения флаг с роза - символ на социалистическата партия

Така те отговарят на "Правителството поруга България"

Сцената се разигра на площада пред президентството, където в момента тече заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да бъде определена датата на предсрочните парламентарни избори.

От сутринта от двете страни на президентството има протести. Откъм Археологическия музей са Движението за национално единство и спасение (ДНЕС), които станаха известни покрай февруарските протести през 2013 г. против монополите. Те настояват всички партии "да седнат на една маса" и да се разберат.

До фонтана пък са представителите на движението #Dancenomore, което се роди от антиправителствените протести след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Те скандират "Оставка на правителството" и искат референдум по изборните въпроси.

Около 10.15 ч. група протестиращи разстла знаме на БСП на жълтите павета до фонтана пред президентството. Пред репортер на Би Ти Ви те обясниха, че възнамеряват да запалят червения флаг с роза - символ на социалистическата партия, като протест срещу действията на правителството.

На въпроса дали не се притесняват, че поругават знаме, те отговориха с: "Правителството поруга България" и "Те оскверниха европейското знаме", припомняйки за честването на 9 май, когато след проява на БСП беше запалено европейското знаме.

Първоначално протестиращите поставиха върху постланото на плочките знаме листове с надписи "Оставка" и хвърлиха картонена чаша с кафе. След няколко неуспешни опита знамето беше запалено и изгоря пред очите на присъстващите на площада под скандирания "Вие сте позор - оставка и затвор".