Българин на съд в Кипър, БОС разреши екстрадиция

Крими

17-06-2014, 13:53

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Има получена гаранция от Главния прокурор на Кипър, че след като Маджиров бъде изслушан, ще бъде върнат в България за изтърпяване на наложеното му наказание

Радослав Маджиров ще бъде предаден  на Република Кипър в изпълнение на Европейска заповед за арест, реши Бургаският окръжен съд. Това ще стане обаче след като приключи наказателното преследване срещу него в България.
Европейската заповед за арест срещу Маджиров е издадена от Областен съд в град Никозия, който иска задържането и предаването му, с цел провеждане на наказателно преследване за шест деяния, квалифицирани като умишлени престъпления. По наказателния закон на Република Кипър Маджиров е обвинен в извършване на обир от сериозен характер, фалшификация, пускане в обръщение на фалшив документ, осигуряване на блага чрез фалшиви обстоятелства, както и заговор за извършване на престъпление. Той е разследван и за опит за сдобиване с пари, чрез фалшиви обстоятелства, наказуем съгласно Закона за предотвратяване и борба с узаконяването на доходи от незаконни дейности.
По законодателството на Република Кипър престъпното деяние грабеж, което е вменено на Маджиров се наказва с доживотен затвор, но държавата допуска преразглеждане на наложеното наказание след изтичане на 20 години.
Днес Маджиров заяви, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен и не желае да бъде доброволно предаден на Кипър.
Окръжен съд – Бургас намери, че са налице всички основания за изпълнение на Европейската заповед за арест, но установи, че срещу Маджиров има наказателно производство образувано в град Сандански. Съдебният състав допусна изпълнението на заповедта, но отложи предаването на исканото лице до приключването на наказателното преследване на територията на България.
Съдът определи Маджиров да търпи мярка за неотклонение задържане под стража от момента на приключването на образувано срещу него наказателно производство в България до предаването му на кипърските власти по изпълнението на заповедта.
У нас Маджиров е осъждан за умишлени престъпления от общ характер.