Реална заплаха: До Коледа няма да има учебници

"Учебниците в Гърция ги издава държавата и те са най-калпави", заяви председателят на асоциация "Българска книга"

Издателите са против намерението на образователния министър Анелия Клисарова учениците да имат по един учебник от предмет, който да е продукт само на образователното ведомство.

"Ако всичко се пусне за печат в "Наука и образование", това е печатницата на министерството, дори до Коледа няма да има учебници", заяви Веселин Тодоров – председател на УС на асоциация “Българска книга”. "Дори по времето на Живковия режим имаше различни издателства, държавни, разбира се, които не не бяха част от структурата на Министерство на образованието", коментира издателят в Пловдив. 

Според Тодоров обаче по-големият проблем е не печатането, а разнообразието и конкуренцията. "Цените са най-ниски, когато има конкуренция, качеството е най-добро, когато има конкуренция. Трябва да има разнообразие и на децата да се дава възможност  да се развиват,  да имат по-сложни, задълбочени и допълнителни материали", заяви той. Според него "трябва да има конкуренция между авторите, не толкова между издателствата. Когато има различни учебници да побеждават и да просперират тези, които се справят най-добре".

Председателят на асоциация "Българска книга" даде за пример страни в северозападна Европа, където няма регулация и учебниците се десетки, дори стотици по един предмет. "Другата крайност за съжаление, ние сме близо до нея, това е Гърция, където държавата издава учебниците и те са най-калпавите в Европа", каза Тодоров.

На старта на фестивала "Пловдив чете" издателят коментира, че в някои европейски страни вече е приравнено ДДС-то на електронните книги към това на хартиените, т.е станало е 0%. Тенденцията е това да се случи във във всички западноевропейски държави. У нас книгите са с максимална ставка на ДДС. "Ще чакаме позитивно мислейки, че следващото правителство ще погледне отговорно на проблема", каза Веселин Тодоров.