ПловдивУтре: 18 юни

Мисия Пловдив

17-06-2014, 17:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ще се случва в сряда

ВРЕМЕТО

Дъжд и гръмотевици в Пловдив утре. Минималната температура ще бъде около 15 градуса, максималната около 26.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

Преди обяд президентът Росен Плевнелиев ще бъде официален гост на церемонията по откриване на нова фабрика в Индустриалната зона на град Раковски.

В сряда ще се проведе общественото обсъждане на проекта на Стратегията за развитие на културата в град Пловдив (2014-2024). Срещата ще започне в 13:00 ч. в конферентната зала на Градския дом на културата „Борис Христов”.

Десетокласник от Математическата гимназия търси подкрепа, за да замине и представя страната ни и пловдивската елитна гимназия в Международно състезание по математика през юли в Китай. Мирослав Маринов е със златен медал от предварителния кръг за участие в престижната надпревара. Сумата е непосилна за семейството му, както и за гимназията. А ако се изпусне регистрацията до края на месец юни, талантливият математик няма да може да вземе участие.

Утре ученикът и директорът на ОМГ "Акад. Кирил Попов" д-р Ивайло Старибратов ще разкажат за постиженията и необходимите за пътуването средства, както и могат да бъдат внесени, за да няма съмнение за какво ще се изразходят.

Международният фестивал за дизайн и визуална култура – ONEDESIGNWEEK организира пресконференция в 11.30 часа за откриването на фестивала в офиса на ЕДНО на ул. Христо Дюкмеджиев 10 в Капана.

От 17.00 часа, в „Тракарт”,  ще бъде даден стартът на VІ издание на Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания  - 2014 г.

Това ще стане по време на голямо литературно четене, в което ще вземат участие пловдивските поети, отличени по Програмата през миналата година: Катя Белчева, Минко Танев, Стефка Тотева, Николай Гюлев, Катя Стоилова.

Тази година програмата се провежда в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Инициативата е създадена през 2008 г. по предложение на писателя Димитър Атанасов, сега омбудсман на Пловдив.

Всяка година експертна комисия одобрява около десетина проекта. Финансирането е до 3000 лева на заглавие. Основното изискване е авторите да имат адресна регистрация в Пловдив. Кандидатстващите издателства могат да са от цялата страна. Подава се формуляр, който може да бъде изтеглен от сайта на Община Пловдив и от сайта на Дружеството на пловдивските писатели. Резултатите се обявяват на 1 октомври 2014 г. Издателствата са задължени да издадат спечелилите проекти в срок до 19 декември 2014 г.