БНБ: Банките са стабилни

Новините

18-06-2014, 06:17

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Въздържайте се от непремерени внушения, зоват от институцията

Банковата ни система е стабилна. Това увери БНБ в специално изявление, изпратено до медиите по повод на "публикации и предположения относно Корпоративна търговска банка".
БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. Централната банка разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.
"Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства", пише още в съобщението. "Ето защо БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български граждани и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения", се казва още в съобщението.
БНБ направи изявлението си във връзка със скандала през последните дни, в който са замесени депутатът от ДПС Делян Пеевски и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. На 9 юни членове от ръководството на КТБ бяха привикани като свидетели на разпит в следствието. Това бе свързано със сигнала за атентат срещу Делян Пеевски. Появиха се и публикации, че банката е раздавала кредити на дружества, контролирани от банкера Цветан Василев, като се посочва, че размерът им към 2011 г. надхвърля 1 млрд. лева и така се нарушават регулациите на БНБ. Изпълнителният директор на КТБ Георги Христов отрече да има нарушения.
Да бъде овладян скандалът, защото вреди на имиджа на цялата банкова система. Затова са настоявали от Асоциацията на банките в България (АББ) пред главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на БНБ Иван Искров, съобщиха банкери. Те са поискали институциите да се намесят и да потушат напрежението, научи "Стандарт" от шеф в ръководството на АББ.
Асоциацията обаче няма да се намесва в скандала, съобщиха вътрешни източници. В сдружението смятат конфликта за личностен между Делян Пеевски и Цветан Василев. Шефът на ДСК Виолина Маринова не е имала намерение да ходи на пресконференцията на КТБ в понеделник точно по тази причина. Въпреки че не се намесва, банковата асоциация не е само пасивен наблюдател. Но каквото и становище да вземе, то ще се изтълкува като заемане на страна, а това АББ не може да допусне, коментираха банкери.
По-късно от АББ излязоха с официално изявление до медиите. В него се казва, че управителният съвет на асоциацията изразява безпокойство от опитите за необосновано замесване на банки в ситуации, които не са свързани с тяхната дейност и са продиктувани от политически или икономически интереси. "Подобни опити са неприемливи и опасни не само за отделна банкова институция, но и за репутацията на банковата система", се казва в съобщението. "АББ, която представлява един от най-важните сектори, гарантиращи икономическата стабилност, настойчиво призовава съответните институции и медиите да не въвличат безотговорно банки в решаването на спорове от политическо, бизнес или друго естество и не толерират негативни внушения спрямо тях", казват още от АББ.