Какво да правим при ухапвания от насекоми, кърлежи, паяци

Новините

18-06-2014, 06:34

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кърлежите в повечето си случаи са безвредни, но в някои може да са преносители на опасни болести

Ухапванията от повечето паяци и насекоми, включително всичките видове комари, мухи и дървеници, са подобни на външен вид и не представляват сериозна опасност за здравето, пише Plus.bg. Обикновено при ухапването се инжектира известно количество слюнка от насекомото, което предизвиква възпалителна реакция на кожата и поява на сърбяща пъпка. Ухапванията много рядко крият сериозна опасност, но в някои географски региони те може да са свързани с появата на малария или енцефалит, които са животозастрашаващи състояния.

Хората, които са алергични към секретите на насекомите и паяците, могат да получат тежкаалергична реакция, а в някои случаи изпадат в анафилактичен шок с особено изразена опасност за живота. Освен това ухапванията от някои паяци, насекоми и кърлежи са силно токсични, поради субстанциите в слюнката и могат да доведат до бърза смърт на човек.

Кърлежите в повечето си случаи са безвредни, но в някои може да са преносители на опасни болести. В този порядък се развиват петнистата треска от Скалистите планини и Лаймска болест. Също така кърлежите могат да са преносители на туларемия, възвратна треска и ерлихиоза, която е сравнително новооткрита болест и недостатъчно проучена, но с доказана висока смъртност. Също така токсичните секрети на някои кърлежи могат да предизвикат тежки мускулни парализи, включително бързопрогресираща дихателна недостатъчност.

Сред паяците пък има представители, които значително могат да навредят на човешкото здраве. Това са черната вдовица и кафявия отшелник. Тяхната отрова води до прогресираща парализа, скованост и невъзможност за придвижване. Често състоянието на пострадалите се усложнява с тежки мускулни крампи, болки в корема, дихателна недостатъчност и сърдечен арест. Реакциите при ухапване от тези два представителя може да бъде придружено само от леко втрисане и ставни болки, което е най-лекият вариант на клиничната картина. Като цяло ухапванията от паяци са опасни само за хора с изразена алергична предразположеност, както и за бебета и хора в старческа възраст. В повечето случаи остават безвредни и симптомите отшумяват в рамките на няколко часа или два-три дни.


Напоследък по територията на България се забелязва значително разпространение наскорпиони. Ужилванията предизвикват остра болка, последвана от постепенно сковаване и парализа на тялото. Характерно при скорпионите е, че по-малко от 1% от жертвите завършват летално. В повечето случаи ухапванията са придружени от леко учестяване в дишането и обща неразположеност. Рядко се развива шок и клинична картина, отговаряща на опасност за човешкия живот.
 

Кои са най-честите симптоми при ухапване от насекоми?

Повечето ухапвания от насекоми предизвикват само леко дразнене и симптоми като оток на мястото на ухапването и сърбеж или леко парене. Характерно е да се появи изтръпване или мравучкане в зоната на поразяване.

Ухапванията от отровни паяци и скорпиони често се съпровождат от силна болка, скованост, ставни болки, коремни и мускулни спазми, висока телесна температура, задух, разширяване на раневия отвор и нарушения в говора.

В условията на такива състояния терапията изисква спешно въвеждане в кръвообращението на кортикостероид, анксиолитик или фенобарбитал. Целта е да се овладеят евентуални конвулсии, шок и болков синдром от мускулните спазми. В терапията може да се прибавят и спазмолитици, студени компреси, калциев глюконат или антивенин при специфичното ухапване от скорпиони. С помощта на антивенин се неутрализира отровата в организма, което го определя като водещ медикамент и класически антидот при опасните и токсични ухапвания от насекоми и опасни паяци.

От особена важност е да се извади внимателно целия кърлеж от раната при такова ухапване. Този процес се извършва с помощта на пинцети, с които се захваща кърлежът близо до главата. След това с внимателни и въртеливи движения се извежда от мястото на проникване. От особена важност е да се внимава да не се разпука кърлежът, тъй като може да попадне по-голямо количество естествени токсини, включително и нараства рискът от заразяване с някои болести като туларемия, треска или ерлихиоза.