Депутатите обсъждат ветото върху Закона за МВР

Депутатите ще разглеждат и промени в Закона за насърчаване на заетостта и законите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите

Народното събрание ще обсъжда върнатия преди 10 дни от президента Росен Плевнелиев Закон за Министерството на вътрешните работи. В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което  допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР.

Депутатите ще разглеждат и промени в Закона за насърчаване на заетостта  и  законите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите.