16-годишен математик търси пари, за да прослави БГ. Държавата и общината нямат

Животът

18-06-2014, 13:39

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

2730 лева са нужни, за да участва Мирослав Маринов на престижен финал в Китай

Десетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Мирослав Маринов търси 2730 лева, за да участва в престижно състезание в Китай. Талантът е спечелил златен медал от първия кръг на надпреварата у нас. Той и момче от столицата са взели максимум точки при решаването на 25 сложни задачи. Ако до края на месеца Мирослав не събере парите, пропуска шанса да представи себе си, Пловдив и България. Средствата са непосилни за семейството му и гимназията. "Това ще е първата ми международна изява, много бих искал да се представя достойно и да покажа, че има талантливи българи", каза Мирослав.

Финалът в азиатската страна ще се проведе от 26 до 30 юли т.г. Там ще се съберат най-добрите математици от Хонг Конг, Малайзия, Сингапур и други страни.

Министерство на образованието финансира участието само в две международни състезания – това по информатика и математика, каза директорът на ОМГ "Акад. Кирил Попов" д-р Ивайло Старибратов. Всички останали ученици остават без държавна, а и общинска помощ. Настоятелството на Математическата търси средства от фондации, за да изпраща талантите на участия извън граница. 4500 лева тази година са събрани за трима тийнейджъри, които се състезавали в Москва. Съучениците им събраха по левче, за да отидат, каза Старибратов. Без финансиране обаче е останал отборът за Тайланд и Южна Корея. Не се намерили пари за 6 отлични математици и двама ръководители.

До края на юни Мирослав трябва да се регистрира за участие във финала. До тогава трябва да се съберат 2730 лева, нужни за самолетен билет, виза и престой. Средствата са целеви и ще бъдат разходени само за участието на младежа. Още информация има на интернет страницата на ОМГ "Акад. Кирил Попов" www.omg-bg.com.

Сметката на училищното настоятелство, по която ще се набират средства за Мирослав, е:

УН „Архимед“ - ОМГ Пловдив

ул. „Чемшир“ 11

IBAN: BG89UNCR763010774195 42

BIC:UNCRBGSF

Уникредит Булбанк

за Мирослав Маринов.