Майки отказват ваксини с нотариус

Родители вече отказват с нотариус задължителните ваксини за децата си. Мотивирали се с Европейската конвенция за защита правата на човека. Тя е ратифицирана в Българияи като европейски закон има предимство пред вътрешното законодателство.Конвенцията в прав текст казва, че прилагането на постиженията на медицината става само с информирано съгласие на родителя. Ако той не го даде, никой не може за му наложи лечение или ваксина.

От РЗИ-Хасково потвърдиха, че има такива случаи, макар и засега единични. Само от началото на 2014 година две хасковлийки са се отказали писмено пред нотариус от поставянето на ваксина за новородените им. Жените са родили в пловдивски клиники, но понеже се водят на адрес в Хасково, декларациите им се изпращат на местното РЗИ по компетентност, съобщава "Телеграф".

Още поне 4 майки от Хасково са се отказали доброволно от детски за хлапетата си, след като не са представили документ за имунизации.  Случаите обаче са много повече, твърдет притеснени родители, които се страхуват, че съжителството с неимунизирани може да е опасно за техните, макар и ваксинирани деца. /БЛИЦ