Климатичните проблеми ще погребат туризма

От топенето на снеговете в ски курортите до неблагоприятното въздействие на затоплящите се води върху коралите - климатичните промени представляват нарастваща заплаха за туризма, предаде Ройтерс.

Докладът обаче показва, че и туристическата индустрия допринася за увеличаването на парниковите газове и е необходимо да вземе мерки за справяне с проблема.

Парниковите емисии от туризма, които понастоящем се увеличават заради повечето пътувания, се очаква до 2025 г. да достигнат 10 на сто от общия глобален процент при настоящи между 3,9 и 6 на сто. Пътуванията до различни дестинации допринасят за 75 процента от парниковите емисии от туризъм.

"Туристическата индустрия ще бъде сериозно повлияна от климатичните промени", пишат авторите на изследването от университета в Кембридж, предава vesti.bg.

Кораловите рифове, например, които допринасят с 11,5 милиарда долара към печалбите от туризъм, са застрашени от повишаващите се температури на водата, покачването на океанското ниво и окисляването на океаните, причинени от натрупването на въглероден диоксид в атмосферата.

По-топлите зими съкращават зимните спортни сезони и застрашават жизнеспособността на някои ски курорти.

"Ски курортите могат да се адаптират, привличайки повече летни туристи или чрез закупуването на повече машини за изкуствен сняг, но като цяло е трудно да предложим позитивен сценарий за тях", казва Елиът Уитингтън от изследователския екип.

Няколко региона по света могат да се възползват от пренасочване на туризма, като например Аляска или Северна Европа. В района на Коста Брава на испанското средиземноморие например туристическите служби се опитват да привличат клиенти извън сезона, реагирайки на недостига на вода и високите температури в разгара на лятото.

Проучването разкрива още, че покачване на океанското ниво с 1 метър през този век - горния предел според сценариите на водещи климатолози, ще засегне до 60 процента от курортните имоти в Карибския регион и ще наводни много летища и пристанища.