Има обвиняем за престъпление по служба в БНБ

Цацаров: Предмет на претърсване са били 19 фирми, към настоящия момент предмет на разследване са 19 кредита

Има обвиняем за престъпление по служба в Българска народна банка (БНБ) – потвърждавам това по информацията на БНБ. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба. Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност, обясни Цацаров. Досъдебното производство е образувано преди около 2 седмици след сигнал на "Протестна мрежа". Главният прокурор обясни, че не са образували досъдебно производство, не са обвинили подуправител на БНБ, защото „снощи някой аноним драскач”, който няма общо според Цацаров нито с банка, нито с прокуратура. „Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящият момент предмет на разследване са 19 кредита”, каза Цацаров.

„Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Акцентира се в този сигнал и в допълнителния сигнал на данни, които са свързани изключително с начина на упражняване на банков надзор спрямо определена или определени банки”, обясни главният прокурор. „На тази база и на базата на сигнала на „Протестна мрежа” е била възложена проверка на Дирекция на Национална служба „Полиция”. Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство в рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса. Претърсвания и изземванията са били извършвани на адресите, по адрес на управление по търговски регистър на съответните търговски субекти. Никой от тези субекти не е банка. Факт е, че те са регистрирани на определени места и ние сме извършвали съответните действия по разследванията”, посочи Цацаров. „Сигналът на „Протестна мрежа” е разделен на три части – едната касае определено лице и определена банка. Акцентира силно на начина, по който определени длъжностни лица в Българска народна банка упражняват своите правомощия по закон”, допълни Цацаров.


Искам да поздравя главния прокурор Сотир Цацаров, то така и се прави, когато подчинени и хора, които са направили нещо, както трябва, вместо да се проявява инат или да се защитава сляпо една институция – правилното, нормалното и достойното е да излезеш и да кажеш: „Да, имаше някакви нередности или грешка. Вървим нататък”. Това е честно и хората го разбират. Това заяви за Агенция „Фокус” председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Сотир Цацаров даде пример на политическата класа, как би трябвало да се действа”, каза още Бойко Борисов. Той допълни, че главният прокурор е поставил стабилността на банковата система на първо място.