Загинаха 40 терористи от ИДИЛ

Ислямисти атакуваха и превзеха най-голямата рафинерия в Ирак, намираща се на 210 км от столицата Багдад, предаде Ройтерс.

Нападението започнало в 4 ч сутринта през трите основни входа към рафинерията в Байджи. Те завзели производствените терминали, административните сгради и 4 наблюдателни кули, като контролират 75% от предприятието. Според армията в боевете за рафинерията са загинали 40 терористи от “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ).

Чуждестранните работници били евакуирани по-рано, а местните останали да защитават комплекса заедно с военните. Рафинерията в Байджи преработва една четвърт от петрола на Ирак.

Едновременно с това бойците на ИДИЛ отвлякоха 60 работници, сред които 15 турски граждани, участвали в строителни работи в иракската провинция Салах ад Дин, предаде ИТАР-ТАСС.

Сред отвлечените има и граждани на Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан. Работниците са участвали в изграждането на болница. Ислямистите от ИДИЛ са освободили само работниците, които са сунити.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен