Зърнени босове делят 500 милиона лева

Рекорден добив от пшеница, изнасят я в Турция

Рекордна жътва ще напълни хамбарите и джобовете на зърнените босове. Около 500 млн. лв. печалба се очаква да приберат земеделците тази година. Небивал добив от 5 млн. тона прогнозира земеделският министър Димитър Греков. Средната изкупна цена на новата пшеница се движи между 300 и 320 лв. за тон, като себестойността му тази година се изчислява на около 180 лв. Така от всеки тон земеделците ще вземат по около 120 лв., изчисляват експерти. Общата печалба, която ще си поделят, се очаква да бъде около половин милиард лева, пише БЛИЦ.
По-голямата част от пшеницата традиционно се изнася извън страната. Големи количества тази година ще изкупува Турция, очаква се интерес към нашето жито да проявят и от арабските страни. Както всяка година част от зърното ще се превърне в испански и италиански хляб.
В тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8 518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Към момента унищожените заради лошото време площи са 32 хил. декара. "За разлика от есенните култури, пролетниците са в отлично състояние", обяви министърът. Най-много пропаднали площи с есенни култури има в област Плевен. Министър Греков призова земеделските производители своевременно да подават заявления за обезщетения в службите по земеделие, за да може максимално бързо да бъдат извършени обследвания на пропадналите площи.
Освен дъждовете друг проблем в началото на жътвата остават неразбориите с ваучерите за гориво. "Всички големи бензиностанции приемат ваучерите за гориво, но има проблем с по-малките. Искам да ги уверя, че ваучерите са добре защитени и са сигурни, така че няма основание за притеснение", каза министърът. Очаква се да бъде намерено решение по време на специална среща, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската петролна и газова асоциация.