Британското разузнаване призна, че следи социалните мрежи

Тази дейност обаче, не противоречи на законите в Обединеното кралство

Британските специални служби признаха, че следят размяната на информация в социалните мрежи и без заповед на министър. В правителствен доклад обаче се посочва, че тази дейност не противоречи на законите в Обединеното кралство.

В документа, представен от най-висшия държавен служител по разузнаването, се казва, че наблюдението на това как британските граждани използват фейсбук и гугъл може да става и без издаването на специално разрешение, тъй като фирмите на тези социални мрежи са базирани в чужбина, съобщи БНР.

Мнението на Чарлз Фар, шеф на Службата за сигурност и контратероризъм, бе публикувано в отговор на съдебна процедура, заведена от правозащитни организации като "Прайвъси интернешънъл", "Либърти" и "Амнести интернешънъл", които твърдят, че тайните служби превишават своите правомощия.

Разпоредбите на Острова изискват издаването на заповед от министър, ако се налага да бъдат следени вътрешни комуникации между британски граждани.

Обвиненията бяха отправени след разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън от миналата година, че не само американското, но и британското разузнаване масово следи интернет и телефонните комуникации на гражданите.

Публикуваният правителствен доклад предизвика възмущението на правозащитни организации на Острова. Те посочват, че правителството се възползва от дупка в закона и призовават спешно да бъде преразгледана разпоредбата, която регулира разследващите правомощия на тайните служби.