Кой ще е следващият премиер?

Вече се завъртяха няколко номинации, повечето от тях са на жени

Големият въпрос сега е кой ще бъде следващият премиер на България. На ход е държавният глава. При тези политически турбуленции, задачата му определено не е лесна, съобщава Нова.
Президентът Плевнелиев днес отложи отговора на въпроса кой ще оглави втория служебен кабинет в неговата кариера. В медиите обаче вече се завъртяха няколко номинации. Най-често споменаваното име е на Екатерина Захариева - началник на кабинета на Плевнелиев и вицепремиер в кабинета на Марин Райков.
Другото име е Кристалина Георгиева. Краят на мандата й като еврокомисар много удобно съвпада с евентуалното начало на мандата на служебния кабинет. От друга страна обаче Георгиева би била много силна кандидатура на ГЕРБ за редовен, а не за служебен премиер, така че и тук е трудно да се гадае.
И още едно женско име се обсъжда: Йорданка Фандъкова, кметът на София. Тя, обаче е зам.-председател на ГЕРБ, а при предишния служебен кабинет направи впечатление, че президентът заложи на надпартийни, по-скоро експертни имена и това прави кандидатурата на Фандъкова не толкова логична.
Може би защото предишният служебен премиер беше посланик, сега отново се завъртя име на дипломат. Меглена Плугчиева - посланикът ни в Швейцария, се анонсира във вестникарските заглавия. Също и омбудсманът Константин Пенчев. Да напомним обаче, че той беше ухажван за този пост и миналата година, но отказа.
Има ли официално потвърждение за някой от тези хора? Нова ТВ потърси такова от президента днес.
„Рано е да говорим за служебно правителство. С подхвърляне на кандидатури няма да стане, с диалог и разбирателство ще стигнем далеч”, заяви Росен Плевнелиев.
„Нека бъде ясно, аз нося своята отговорност. Ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки от министрите. Спомнете си през 2013 г. бях оставен в пълна изолация. Всички политически лидери ме изоставиха и аз трябваше сам да правя служебно правителство. Справих се не зле!”, припомни държавният глава.
„Аз съм президент, но съм и инженер. Свикнал съм като пипна нещо да го направя добре”, каза Плевнелиев, попитан дали се ласкае от това, че ще назначи два служебни кабинета по време на мандата си.
Този исторически прецедент ще влезе в учебниците, шегува се миналогодишният служебен министър на образованието Николай Милошев, който е един от най-добрите и със сигурност най-високият сеизмолог.
„В моите представи природните бедствия са най-страшното нещо, което може да ни се случи. За съжаление обаче в последните 25 години всички в България патим не от природни бедствия, колкото от известно неразбиране на мястото и призванието на някои от нашите политици”, коментира зам.-председател на БАН.
Николай Милошев смята, че хората в новия служебен кабинет трябва да са със здрави нерви: „Това е тежък период за тези, които се захващат с тази мисия и честно казано им желая успех”.
А президентът пожела на политиците по-добър диалог и да не късат трудно постигнатите споразумения: „Защото, ако сега отново се върнат към агресията и политическото противопоставяне, всеки един от тях ще плати много висока политическа цена”.
За да е стабилна държавата, трябва повече смирение, напомни Плевнелиев.